Włoskie delikatesy

LA NOSTRA SALUMERIA PORTOBELLO

LA NOSTRA SALUMERIA PORTOBELLO

Nasze włoskie delikatesy

Włoskie delikatesy w Portobello powstały razem z otwarciem naszej restauracji w 2013 roku. Od samego początku produkt najwyższej jakości był podstawą zarówno w naszej kuchni jak i w naszych delikatesach. Przetestowaliśmy mnóstwo produktów, odwiedziliśmy włoskich producentów w fabrykach i wybraliśmy te najlepsze, które znajdziecie w naszej ofercie. Za nami lata pracy i mnóstwo spotkań, aby dzisiaj móc powiedzieć, że w naszych delikatesach zgromadziliśmy kwintesencje Włoch. Nasz instynkt doprowadził nas do wybrania tego co włosi mają najlepsze i oryginalne.

Zachęcamy do kupowania szynek oraz serów z certyfikatami DOP oraz IGP. Dzięki tym oznaczeniom mamy pewność, że produkt jest wysokiej jakości, znamy jego pochodzenie, wiemy w którym regionie został wyprodukowany oraz jesteśmy też pewni, że do produkcji zostało użyte włoskie mleko, bądź włoskie mięso, czyli zwierzęta były urodzone i hodowane na terenie danego regionu.

Nasze wędliny kroimy cieniutko i starannie układamy na pergaminie przekładając foliami, tak aby każdy plasterek zachował swój kształt i świeżość. Nasze sery sprzedajemy w kawałkach, aby dłużej były świeże. W naszej ofercie jest możliwość zamówienia deski serów oraz wędlin. Jedwabiste plastry prosciutto oraz kawałeczki formaggi układamy na jednorazowej tacy, którą można położyć na stole bez konieczności przekładania. W zestawie również znajdują się oliwki, suszone pomidory i marynowane karczochy. Dodatkowo proponujemy zamówić świeżo wypiekane pieczywo oraz pikantną konfiturę do serów.

FORMAGGI

FORMAGGI

Sery

Włoska kuchnia bez serów nie istnieje. To tak jakby podać pizzę bez mozzarelli. To włoskie stare małżeństwo, które jest już tysiące lat.
Każdy rodzaj sera ma inne zastosowanie we włoskiej kuchni. Sery nadają niesamowity aromat i niebywały finisz wszystkim potrawom. Do naszej Salumerii sprowadzamy wyselekcjonowane Włoskie sery, pochodzące od północy po południe Włoch jak i z Sycylii i Sardynii, wszystkie certyfikowane, oznaczone DOP oraz IGP.

W naszej Salumerii znajdziecie sery z mleka owczego, dojrzewające po kilka miesięcy, lekko pikantne, ostre, granulkowate niczym parmezan. Idealnie łączą się w procesie dojrzewania z czarną truflą oraz pistacjami. Posiadamy w naszej ofercie najbardziej znane Pecorino: z Toskanii, Lazio, Sycylii oraz z Sardynii. Dwa razy w miesiącu można zakupić świeżą owczą ricottę z Sycylii, którą miedzy innymi dodajemy do naszej słynnej tarty amaretti i cannoli.

Drugi ogromny wybór jest u Nas spośród serów z mleka krowiego. Sprowadzamy do naszych delikatesów te najbardziej znane: Parmigiano Reggiano dojrzewające 24 miesiące oraz Grana

SALUMI

Wędliny

Włoskie wędliny do naszych Delikatesów sprowadzamy wyłącznie od producentów posiadających włoskie certyfikaty DOP i IGP. To gwarantuje pochodzenie mięsa z Italii oraz minimalną ilość konserwantów, a także oznaczenia o braku glutenu w wędlinach. Jest parę włoskich sekretów, które sprawiają że włoskie wędliny są tak pyszne. Słodkość i delikatność zależy od długości dojrzewania, tłuszcz i sól przy procesie produkcji odgrywają najważniejszą rolę. Balans między mięsem a tłuszczem to tajemnice producentów pilnowane przez pokolenia. Rzeźnicy poświęcają wiele uwagi, aby wyprodukować idealną szynkę, by wydobyć z niej prawdziwą esencję smaku.

Prosciutto

Rodzajów prosciutto jest tyle ile jest regionów we Włoszech. Każde dojrzewa w innej temperaturze. Różnią się lokalnymi sposobami hodowania świń i dietą, a to ma ogromny wpływ na smak szynki.

Przy zakupie Prosiutto Crudo zwracamy szczególną uwagę na certyfikaty oraz czas dojrzewania mięsa. Wybieramy do naszych delikatesów te najlepsze; Prosciutto di Parma, Prosciutto di San Daniele, Prosciutto Toscano.

Salame

Smaki salami różnią się w zależności od regionów. Sekretem tego prawdziwego jest dodatek idealnej mieszanki przypraw oraz suszenie za pomocą dymu, czyli w sposób naturalny. Do produkcji oryginalnego salami używa się jedynie mięsa z włoskich świń, co gwarantuje smak i jakość. Z salami oferujemy klasyczne, Salami Milano, Salami Napoli, Salam Parma, Salsiccie Speck, Mortadella, Bresaola i Guanciale. To typowe, specyficzne dla Włochów wędliny, ich rodzime smaki i klasyczne zastosowania w kuchni sprawiają że są ważną pozycją w naszych delikatesach.

Speck IGP z Alto Adige

to połączenie Austriackich i włoskich smaków, to szynka sezonowana i poddana wędzeniu co sprawia że ma charakterystyczny zapach. Jest dojrzała i krucha, idealna do makaronu, omletów czy też do panini.

Mortadella Bologna IGP

to jedna z najstarszych znanych wędlin z regionu Emilia Romagna. Jest jedwabista, delikatna, z kruchymi pistacjami, świetna jako przystawka albo do panini.

Bresaola della Valtelina IGP

to oryginalna certyfikowana wędlina, która powstaje z mięsa bydła dwóch ras: Chianina i PIemontese. Wytwarza się ją z kawałków wołowego mięsa z udźca i poddaje sezonowaniu z dodatkiem aromatycznych przypraw; liści laurowych, soli, pieprzu, czosnku, cynamonu i goździków. To wędlina serwowana w klasycznym włoskim antipasto Carpaccio di Bresaola.

Guanciale

To niezwykle tłusta i aromatyczna wędlina, bez której nie ma w Italii klasycznego makaronu Carbonara. To policzek wieprzowy, smukły, przepełniony tłuszczem. Jest posypany obficie tłuszczem i mocno zasolony, przy przygotowaniu makaronu idealnie wypełnia smakiem całe danie.

SALUMI
OLIO DI OLIVA

OLIO DI OLIVA

Oliwa z włoskich oliwek

Włochy są drugim po Hiszpanii producentem oliwy na świecie. Miernikiem jakości oliwy extra vergine jest zawartość kwasu oleinowego, która nie powinna przekraczać 1 proc. Oliwa jest tłoczona na zimno, z 5 kilogramów powstaje zaledwie 1 litr oliwy. Wysokiej jakości oliwy pochodzą z ręcznych zbiorów z małych rodzinnych olejarni. Te niefiltrowane mają najlepszy aromat i mnóstwo walorów zdrowotnych.

Do naszych delikatesów sprowadzamy certyfikowaną oliwę produkowaną wyłącznie z włoskich oliwek. Nasze oliwy są z różnych regionów co jest potwierdzone oznaczeniem IGP.

FRUTTA E VERDURE

FRUTTA E VERDURE

Owoce i warzywa

Wszystko co rodzi włoska ziemia jest przetwarzane i zamykane w małych słoiczkach pod zakrętkami. W naszej salumerii znajdziecie pomidory San Marzano, przeciery pomidorowe, suszone pomidory, oliwki, karczochy. Ze słodkości sprowadzamy konfitury z pomarańczy, cytryn, moreli, fig i innych włoskich owoców. Wszystkie produkty pochodzą z różnych regionów, od małych producentów, którzy wytwarzają swoje produkty z owoców i warzyw rosnących w ich sadach.

PASTA FRESCA

PASTA FRESCA

Świeży makaron jajeczny

Od 2013 roku niezmiennie wytwarzamy nasz makaron. Serwujemy go w naszej restauracji oraz sprzedajemy suszony. To rzemieślniczy makaron ręcznie robiony według oryginalnej włoskiej receptury.
Do wyrobu naszego makaronu używamy wysokiej jakości produktów, składających się z wyselekcjonowanej włoskiej mąki Semoliny pszennej durum i świeżych pasteryzowanych jaj.

Stosujemy rzemieślniczy proces produkcji polegający na ręcznym wyrabianiu, następnie na użyciu specjalnej maszyny do walcowania, która jest sekretem chrupkiej powierzchni i idealnej grubości makaronu.
Następnie makaron wolno suszymy 20 godzin, aby zachować wszystkie wartości odżywcze w niezmienionej postaci. Rodzaje naszych makaronów dostępne w sprzedaży : TAGLIATELLE, PAPPARDELLE, CHITARRELLE, FETTUCCINE oraz LASAGNE.

CAFFE ITALIANO

CAFFE ITALIANO

Włoska kawa z Sycylii

Od 2013 roku w naszej restauracji serwujemy tą samą mieszankę kawy. Nasza mieszanka jest wyselekcjonowana specjalnie dla naszych gości, starannie dobrane ziarna pieszczą nasze podniebienia i na długo nie pozwalają o sobie zapomnieć. Kawa jest palona na Sycylii, nieopodal jednego z najpiękniejszych miasteczek Tarormina. Mieszanka naszej kawy to : robusta 70% i arabika 30%. Ma orzechowy aromat i głęboką intensywną cremę. Pakowana jest po 1 kg.