DIETA ITALIANA? Wiosna z gorącymi nowościami w menu Portobello

_MG_4858 — kopia

 

Co roku naszą kartę rozświetla błysk nowości — wraz z nowymi daniami i kolejnymi pomysłami na włoską dietę. Czy kuchnię włoską można nazwać dietetyczną? Owszem! Wystarczy rybę ugotować na parze albo przyrządzić al cartoccio, a jako dodatek zaserwować różne ziarna oraz rośliny strączkowe. Al cartoccio to świetna metoda przygotowywania mięs, ryb, warzyw, a nawet owoców. Wszystko co najlepsze po prostu pakujemy, zawijamy i wsadzamy do pieca. Po otwarciu czeka nas tylko miłe zaskoczenie.

Pomodorini confit — małe, słodkie pomidorki Pachino z Sycylii pieczone długo, w niskiej temperaturze. Dzięki konfitowaniu pomidory są pełne soczystości, słodyczy i wciąż „pachną pomidorem”. Zachowują całą esencję smaku. A o to nam chodzi! Podajemy dania najwyższej jakości, skoncentrowane w smaku i aromacie. Włoszki zamiast pieca używają tamtejszego słońca i tak konserwują ogromne ilości pomidorów na zimę. Obok passaty, która oczywiście jest najlepsza od włoskiej mammy, takie pomidorki zrobią furorę, błyszcząc po włosku na naszych talerzach. Nie dość, że wspaniałe, to jeszcze zdrowe, pełne składników, jakże potrzebnych na co dzień (bo nie sam pomidor, ale jego przetworzona postać ma najwięcej potasu i witaminy C).

Sous-vide — to coś, czego wszyscy jesteśmy ciekawi! Ta metoda przygotowywania potraw robi dziś karierę w gastronomicznym świecie (sous-vide, po francusku w próżni; żywność zamknięta w plastikowej torebce próżniowej umieszczana jest w kąpieli wodnej lub parowej). Dzięki gotowaniu w niskiej temperaturze, mięso pozostaje soczyste. Dlatego też podajemy je w swoim sosie — on tutaj jest najlepszym dodatkiem. Bez polepszaczy, gotowych kostek czy innych wspomagaczy. Stawiamy na jedzenie naturalne, tak jak w Italii, gdzie sous-vide króluje na stołach.

Cereali. Pragnącym utrzymać dobrą formę zaserwujemy ziarna: kaszę pęczak oraz orkiszową i rośliny strączkowe: fasolę, soczewicę, ciecierzycę. Bogate w błonnik, potas, wapń i fosfor, będące również źródłem białka, którego każdy z nas potrzebuje. To samo zdrowie! Są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Cała kuchnia Toskanii słynie z dań pełnych fasoli, ciecierzycy czy też soczewicy. Włosi dodają je niemal do wszystkiego, są proste, naturalne — wspaniałe w połączeniu z mięsem, warzywami oraz w warzywnych zupach. Kasze natomiast, oprócz cennego błonnika zawierają witaminy z grupy B, kwas foliowy i witaminę E.

Orzo i farro to kasze popularne w całej Italii, często sięgają po nie Włosi dbający o swoje zdrowie. Nawet na Sycylii (co może być nieco zaskakujące) jada się kaszę. Kuskus z warzywami to tamtejsze tradycyjne danie na upalne dni. My również chcemy zaserwować naszym gościom coś zdrowego a zarazem pysznego.

Ossobuco. Skoro mowa o włoskiej diecie — nie każdy ma tę świadomość, ale nawet solidna porcja giczy z młodej wołowiny kryje w sobie sporo zdrowia. Otóż mięso to w trakcie długiego gotowania wytwarza kleisty kolagen, który wnika w warzywa i pozostaje w sosie. Kolagen korzystnie wpływa na pracę naszych stawów. Z kolei we wnętrzu kości znajduje się szpik, który warto wyssać, aby dostarczyć sobie dodatkową porcję białka. Mięso z giczy jest niezwykle trudne do kupienia, korzystajmy zatem z każdej okazji skosztowania tego dobroczynnego przysmaku! W Portobello proponujemy mediolańską specjalność — ossobucco. Z młodej, ekologicznej wołowiny.

Dolci di Justin. A desery? Szaleństwo kolorów i owoców — pełna ekspresja smaków Italii. Moja pasja do słodkości dodaje mi sił na co dzień. Tego po prostu nie można nie spróbować! Dla ciekawych słodkości ciąg dalszy nastąpi…

 

18485507_1067580040009448_6378518525121583069_n[1]

Nasze odznaczenia dla ambasadorów Valpolicelli!

Sposób produkcji wina Amarone jest bardzo złożony, związany nieodzownie z produkcją Valpolicelli, którą często nazywa się młodszą siostrą Amarone. Te dwa wina bez siebie by nie istniały. Dlatego swoją przygodę z Amarone zawsze poprzedzajmy degustacją Valpolicelli, by zrozumieć cały proces — długą drogę, którą przebywa Valpolicella, aż stanie się dojrzałym Amarone. Bogactwo smaku i głębię aromatu Amarone zawdzięcza długoletniej tradycji, nieustannej pracy, stałym analizom zmieniającego się klimatu i kontroli jakości winogron. Bertani przeciwstawia się winom z hipermarketów, produkowanym w niebywałych ilościach w niezwykle krótkim czasie, co wpływa na niską cenę, pełnym pestycydów i oprysków niewiadomego pochodzenia, mającym niewiele wspólnego z jakością czy też dobrym smakiem. To wprowadzanie w błąd konsumentów, można by pomyśleć, że wino ma tak smakować, a naprawdę jest zupełnie inaczej. Bertani stoi na straży tradycji i prawdziwego smaku, a on sam może się poszczycić tym, że jako jedyny producent na świecie ma zgromadzone w swojej kantynie wszystkie roczniki Amarone od początku produkcji.

Winnice Bertaniego skupione są w największym obszarze Valpolicella Classica — Tenuta Novare. To miejsce otoczone wysokimi alpejskimi stokami z jednej strony i jeziorem Garda z drugiej. Winorośle rosną na tarasowych zboczach, co sprawia, że mają idealny dostęp do słońca. Są schładzane górskim powietrzem i orzeźwiane bryzą z jeziora, dzięki czemu powstaje wino tak unikatowe i bogate w aromat.
Z jednego rodzaju winorośli powstają wina: Valpolicella Classico, Valpolicella Ripasso, Reciotto della Valpolicella oraz Amarone della Valpolicella. Jak widać, różnorodność jest ogromna, niczym dobra włoska rodzina. Kantyna Bertani szczyci się niezwykłą włoską gościnnością i serdecznie zaprasza wszystkich naszych gości. Ponieważ zostaliśmy mianowani przez Kapitułę Valpolicelli ambasadorami Valpolicelli i zdaliśmy egzamin wiedzy o produkcji tego wina, od samego początku, możemy teraz śmiało opowiadać o Amarone. My również gorąco zachęcamy do odwiedzenia winnicy Bertaniego!

3 MARZEC 2017 BERTANI – KOLACJA DEGUSTACYJNA

16826080_1001555213278598_93096291809363563_o[1]

Wieczór z Valpolicellą BERTANI

Ten rok zaczęliśmy pięknym wieczorem degustacyjnym z udziałem jednego z najlepszych w Italii win Valpolicella od Bertaniego. Przyjechali do nas przedstawiciele słynnej kantyny oraz dystrybutora, North Coast. Kantyna Bertani jako pierwsza zaczęła produkować wino Amarone na skalę komercyjną. To dzięki nim świat usłyszał o Amarone i zaczął poznawać smaki i głębokie nuty tego wyjątkowego wina. Zrozumieć smak oraz głębię całej produkcji wina Valpolicella to ogromne wyzwanie. Bertani przekazuje nam filozofię wina:
Nie oceniajcie ludzi, którzy produkują wino, ale smaki, jakie uwalniają się podczas degustowania wina. Podjęliśmy to wyzwanie i przeprowadziliśmy degustację największego wina z Veneto w naszym Portobello.
Historia Amarone od zawsze ciekawi cały świat, każdy chce wiedzieć, jak to możliwe, że jego smak jest tak niezwykle bogaty i głęboki. Ci, którzy zagłębiają się w jego strukturę, zaczynają rozumieć, dlaczego budzi zachwyt i dlaczego jest tak unikatowe. Z tego powodu wydaliśmy na jego cześć kolację. To wino, które potrzebuje odpowiedniego wprowadzenia, towarzystwa i nastroju. Jest wyjątkowe, spektakularne i intrygujące. Zaprasza do głębszych rozmów przy stole.

Naszą kolację rozpoczęliśmy lekkim kwiatowym winem Due Uve 2015 z brioszką ziemniaczaną, podaną z serem Montasio, szynką culatello i octem balsamicznym. Następnie zaserwowaliśmy grillowaną makrelę z czerwoną cebulą i ziemniakami, przy akompaniamencie Valpolicelli Ripasso z 2014 roku. Do Secco Vintage IGT 2013 podaliśmy risotto z radicchio, gorgonzolą i czerwonym winem. Królem na stole było Amarone della Valpolicella z 2007 roku, w towarzystwie duszonej pieczeni cielęcej w czerwonym winie z polentą i rozmarynem. Zakończyliśmy słodkimi deserami z naszej pasticcerii Dolci di Justin i zaczęliśmy tańczyć!

 

LA BELLA CUCINA

16423030_975539592546827_4722229504010515878_o[1]

MAGAZYN KULINARNY ZIMA 2016/2017

 

CATERING – SOLNA 1

GRUDZIEŃ 2016

Koniec roku obfitował w gorące wydarzenia, a zakończyliśmy pysznym cateringiem na Solnej 1 w szczytnym celu razem z artystami i aktorami pomagając potrzebującym.

Wreczenie certyfikatów OSPITALITA ITALIANA

OSPITALITA ITALIANA
WYSOKA JAKOŚĆ NA WŁOSKIM TALERZU

30 listopada 2016 roku świętowaliśmy 20-lecie Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce. Gala była prawdziwym sukcesem podkreślającym obecność włoskich firm na polskim rynku.

Po raz pierwszy w tym roku włoska izba przyznała międzynarodowe certyfikaty Ospitalita Italiana włoskim restauracjom w Polsce. To włoski znak gościnności przyznawany miejscom, które gwarantują najwyższą jakość swoich usług. Inicjatywa “Znak Ospitalità Italiana” ma na celu wybranie najlepszych włoskich restauracji na świecie. Projekt narodził się ze współpracy Unioncamer z F.I.P.E – Federazione Italiana Pubblici Esercizi wspieranych przez IS.NA.R.T. – Istituto Nazionale Ricerche Turistich.
Jego celem jest rozwijanie i promowanie tradycji włoskich produktów rolnych i spożywczych oraz zwiększenia włoskiego jedzenia i wina oraz kulturę, polepszenie wizerunku włoskich restauracji za granicą, które gwarantują przestrzeganie standardów jakości włoskiej gościnności
Stół włoski stał się z czasem symbolem gościnności, a jedzenie stało się równie ważne jak sztuka czy muzyka. Dlatego też należy bronić włoską kuchnie przed podrabianiem i fałszowaniem, aby zachować jej historię, kulturę, jakość i autentyczność.

Spośród 700 restauracji włoskich w Polsce nasza restauracja Portobello jako jedna z 17 otrzymała z rąk Ambasadora Włoch Alessandro de Pedys, certyfikat Ospitalità Italiana na potwierdzenie wysokiej jakości naszej kuchni oraz produktów, które używamy do przygotowywania potraw. To dla nas wyjątkowe wyróżnienie. Jesteśmy szczęśliwi, że możemy godnie oraz z wysoką jakością reprezentować włoską kuchnię w Polsce! To co robimy na co dzień potwierdza sam certyfikat, przykładamy ogromną wagę do tego, aby dania były prawdziwie włoskie, pełnowartościowe oraz najwyższej jakości.