3 MARZEC 2017 BERTANI – KOLACJA DEGUSTACYJNA

16826080_1001555213278598_93096291809363563_o[1]

Wieczór z Valpolicellą BERTANI

Ten rok zaczęliśmy pięknym wieczorem degustacyjnym z udziałem jednego z najlepszych w Italii win Valpolicella od Bertaniego. Przyjechali do nas przedstawiciele słynnej kantyny oraz dystrybutora, North Coast. Kantyna Bertani jako pierwsza zaczęła produkować wino Amarone na skalę komercyjną. To dzięki nim świat usłyszał o Amarone i zaczął poznawać smaki i głębokie nuty tego wyjątkowego wina. Zrozumieć smak oraz głębię całej produkcji wina Valpolicella to ogromne wyzwanie. Bertani przekazuje nam filozofię wina:
Nie oceniajcie ludzi, którzy produkują wino, ale smaki, jakie uwalniają się podczas degustowania wina. Podjęliśmy to wyzwanie i przeprowadziliśmy degustację największego wina z Veneto w naszym Portobello.
Historia Amarone od zawsze ciekawi cały świat, każdy chce wiedzieć, jak to możliwe, że jego smak jest tak niezwykle bogaty i głęboki. Ci, którzy zagłębiają się w jego strukturę, zaczynają rozumieć, dlaczego budzi zachwyt i dlaczego jest tak unikatowe. Z tego powodu wydaliśmy na jego cześć kolację. To wino, które potrzebuje odpowiedniego wprowadzenia, towarzystwa i nastroju. Jest wyjątkowe, spektakularne i intrygujące. Zaprasza do głębszych rozmów przy stole.

Naszą kolację rozpoczęliśmy lekkim kwiatowym winem Due Uve 2015 z brioszką ziemniaczaną, podaną z serem Montasio, szynką culatello i octem balsamicznym. Następnie zaserwowaliśmy grillowaną makrelę z czerwoną cebulą i ziemniakami, przy akompaniamencie Valpolicelli Ripasso z 2014 roku. Do Secco Vintage IGT 2013 podaliśmy risotto z radicchio, gorgonzolą i czerwonym winem. Królem na stole było Amarone della Valpolicella z 2007 roku, w towarzystwie duszonej pieczeni cielęcej w czerwonym winie z polentą i rozmarynem. Zakończyliśmy słodkimi deserami z naszej pasticcerii Dolci di Justin i zaczęliśmy tańczyć!